• Chrome
  • Firefox
  • Opera
  • Internet Explorer
  • Safari
  • Chrome
  • Apple

Thepiratebay.org is geblokkeerd. De Nederlandse rechter heeft providers zoals Ziggo en XS4ALL verboden om internetgebruikers toegang te geven tot The Pirate Bay. Dit verbod heeft bij nog wat gebruikers aanleiding gegeven tot de verzuchting: "ik wil thepiratebay"

Teneinde het internetpubliek te informeren geven we op deze site een overzicht van de mogelijkheden om anoniem en veilig te kunnen surfen en om via omwegen sites te kunnen bezoeken. Dit alleen al om inzicht te geven in de mogelijkheden die het internet biedt. Of Internetcensuur en -verboden daadwerkelijk effectief zijn, is vaak nog maar de vraag.

Mogelijkheden

Op het internet zijn tal van mogelijkheden te vinden om geblokkeerde sites te kunnen bezoeken. Zo kunnen bijvoorbeeld sites van de oppositie in dictatoriale landen of websites als The Pirate Bay alsnog bezocht worden.

De methoden die door ‘voorvechters’ voor een vrij Internet in dergelijke landen zijn ontwikkeld, hebben als neveneffect dat geblokkeerde sites bereikt kunnen worden. Deze middelen voor anoniem en veilig surfen worden ook wel verdedigd met een streven naar een ‘Vrij Internet’, waarop mensen ongehinderd informatie kunnen maken en uitwisselen.

Proxy

Ondanks het Nederlandse verbod voor the Pirate Bay en de veroordelingen van providers om The Pirate Bay door te geven, zijn er nog steeds eigenaren van websites die er voor kiezen een "proxy" naar thepiratebay.org te installeren. Vaak wordt dit verdedigd met een beroep op een vrij Internet en een Internet waarop mensen onbezorgd informatie kunnen creëren en uitwisselen. Meningen over de ‘vrijheid van meninsuiting’ en bezwaren tegen mediabedrijven liggen bij de eigenaren ook vaak ten grondslag aan het bouwen van proxies. Dergelijke proxies zijn volgens de Stichting Brein echter een niet echt toegestaan doorgeefluik dat uw aanvraag via hun website doorstuurt naar The Pirate Bay.

Googelen met zoektermen zoals “proxy piratebay” lijken daarbij redelijk ‘succesvol’ te zijn. Er zijn zo overzichten van proxies te vinden zoals piratebayproxylist.com, about.piratereverse.info en vele andere. Op die sites genoemde proxies zijn bijvoorbeeld:

Omdat het overzicht van proxies als neveneffect kan hebben dat ‘waakhonden’ zoals Brein daardoor op het “spoor” van een volgens hen verboden proxy gezet wordt, kunt u als eventuele eigenaar van een vermelde proxy aangeven dat u uw vermelding verwijderd wilt hebben. Als u verwijdering wenst, kunt u ons mailen.


Vond je deze informatie nuttig?